Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Quo vadis česká ekonomiko? Dotace nebo inovace?

Malá otevřená ekonomika, s přijatelným dluhem veřejných financí, exportně orientovaná na EU a především Německo, hojně využívající prostředky ze strukturálních evropských fondů a stále ještě těžící z komparativní výhody poměrně levné kvalifikované pracovní síly. Taková  je výchozí pozice České republiky na začátku roku 2012.

Převážnou  část exportu ovšem tvoří vývoz kolových vozidel, bankovní sektor ne zcela plní svoji primární funkci, tedy financování  ekonomiky, ale žije tak trochu svým vlastním životem. Pražská burza dnes nehraje ani v rámci střední Evropy žádnou významnou roli. Dotace z evropských fondů, které jsou mnohdy užívány na nepodstatné projekty, nevytvářející novou hodnotu,  do značné míry deformují trh a vzhledem k podmínce spolufinancování z místních zdrojů často zbytečně odčerpávají  finanční prostředky, které by bylo možno vynaložit účelněji. Ostatně tohle často vnímáme  i při sestavování rozpočtů městských částí. V současné době  ovšem stále ještě  převažují pozitiva nad negativy.

Jaké jsou perspektivy  konkurenceschopnosti naší republiky, to bylo stěžejním tématem přednášky poslance TOP 09 Františka Laudáta pro členy pražské organizace TOP 09, která se uskutečnila ve čtvrtek 9.2.2012. V první části  načrtnul F.Laudát jakýsi fiktivní hospodářský a společenský vývoj příštích desetiletí, nedojde-li  v dohledné době k zásadním reformám. Nepříznivý demografický vývoj povede ke stárnutí populace a s odchodem silných populačních ročníků „Husákových dětí“, za které nebude náhrada, pak dokonce hrozí vznik jakési gerontokracie. I vzhledem k nedůsledně provedené penzijní reformě dojde k poklesu životní úrovně většiny obyvatel a velká část politických stran neodolá pokušení podbízet se především právě starším občanům,  v nichž bude spatřovat voličskou většinu. Toto ovšem nebude možné bez  zvyšování daňové zátěže, jejímž důsledkem pak bude utlumení podnikatelské aktivity, odchod nejen zahraničních investorů, ale navíc i mladých produktivních lidí, ztráta konkurenceschopnosti naší ekonomiky a  hospodářský úpadek. Je známým faktem, že žádná ekonomika nikde na světě nezbohatla díky vysokým daním a dotacím veřejného sektoru. Výsledkem tohoto „černého“scénáře je chátrající země, která nebude schopna udržet ani svůj kulturní odkaz.

Jaká je alternativa? V druhé části přednášky zazněly opakovaně termíny jako inovace, inovativní ekonomika, rizikový kapitál či inteligentní neúspěch. A také jména dvou zemí, kde je možno čerpat vzhledem k srovnatelným podmínkám z hlediska velikosti a počtu obyvatel inspiraci: Izrael a Lucembursko. Izraelský „hospodářský zázrak“  popsaný v publikaci  Start-Up  Nation vychází především z ochoty či dokonce strategie bank i jednotlivých investorů investovat kapitál do rizikových inovativních projektů, především do vyspělých technologií. A je zcela běžné, že pokud podnikatel neuspěje se svým projektem hned napoprvé, i tento pokus je považován za „inteligentní neúspěch“, tedy alespoň za získání určité podnikatelské zkušenosti a nic nebrání tomu, aby investor poskytl takovému podnikateli  finanční prostředky na další projekt za srovnatelných podmínek. Tato investiční strategie vede k tomu, že na americkém technologickém burzovním trhu NASDAQ přibývá nesrovnatelně více nových firem z Izraele než  z celé EU.Těžit  z této strategie navíc mohou i malé začínající firmy. Právě v České republice se malé firmy pohybují buď pouze na domácím teritoriu anebo exportují  pouze do států EU.

Co může tedy naše politická reprezentace udělat pro to, aby podobným způsobem začali investoři uvažovat i v rámci České republiky, jak přitáhnout rizikový kapitál a jak vůbec transformovat naši ekonomiku na inovativní, i když nemáme v našich genech chucpe? Tuhle otázku jsme si položili na závěr přednášky i v následné diskuzi. Odpověď je víceméně jasná:  vymahatelnost práva, minimalizace prostoru pro korupci, vyšší úroveň vzdělání i výzkumu, fungující kapitálový trh a také taková míra zdanění kapitálových výnosů, která by  přilákala investiční fondy, aby si zvolily za svůj domicil Českou republiku. Lucembursku, kde dnes sídlí prakticky většina investičních fondů, přináší tato politika do státního rozpočtu 50 miliard EUR ročně. S Lucemburskem nás pojí dávné historické vazby a v rámci spolupráce je tedy na co navazovat.Tahle země nám už jednou před téměř sedmi sty lety tak trochu „píchla“ v personální nouzi a jeden lucemburský občan se pak významně zasloužil o rozkvět naší české kotliny. Historie se sice často opakuje v cyklech, ale rozhodně bude jistější nečekat a jít téhle vizi o inovaci naší ekonomiky i celé společnosti přes všechna rizika a částečné inteligentní neúspěchy aktivně naproti.

Autor: Otto Schwarz | čtvrtek 16.2.2012 14:46 | karma článku: 10,37 | přečteno: 911x
  • Další články autora

Otto Schwarz

Obecní miliardy, soukromá věc místostarosty Korsesky?

Soukromá investiční společnost, které Praha 2 počátkem minulého roku svěřila 300 milionů obecních peněz, vypověděla smlouvu.

27.8.2021 v 17:38 | Karma: 14,53 | Přečteno: 359x | Diskuse| Politika

Otto Schwarz

Chabá náplast pro Václava Havla.

Radnice Prahy 2 od roku 2004 udělením čestného občanství oceňuje osobnosti, které na území naší městské části žily anebo žijí a které se zapsaly do povědomí veřejnosti svými činy a úspěchy.

16.12.2019 v 21:25 | Karma: 20,60 | Přečteno: 799x | Politika

Otto Schwarz

Veřejná debata s občany? Až s křížkem po funuse…. a Černochová za sloupem.

Kauza kácení zdravých vzrostlých stromů v centru Prahy, které padají za oběť velkorysému plánu radnice Prahy 2 na výstavbu sportovního areálu, hýbe naší městskou částí.

26.6.2019 v 16:03 | Karma: 28,47 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Otto Schwarz

ODS v Praze 2 krade.

A to zcela bezostyšně, bez skrupulí a ani to neskrývá, ba právě naopak. Seznam lupu modrého ptáka je dokonce veřejně prezentován na webových stránkách ODS Praha 2. Nevěříte?

25.9.2018 v 12:50 | Karma: 27,03 | Přečteno: 1300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Otto Schwarz

Cenzura v radničních Novinách Prahy 2 s blížícími se volbami přitvrzuje.

Kauza zadržování pošty členům Zastupitelstva Prahy 2 úřadem této městské části vstoupila do další fáze. Tentokrát se „vyznamenala“ redakční rada radničního periodika složená v drtivé většině ze zástupců koalice ODS+TOP09+OSB.

28.5.2018 v 17:14 | Karma: 12,49 | Přečteno: 310x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 797x
Provozovatel soukromé zubní ordinace na pražských Vinohradech (21 let). Celoživotní fanda fotbalové Sparty Praha, britské kapely Jethro Tull, mistra Richarda Wagnera a v posledních letech i nadšený golfista s HCP 25,4.

V období 2012-2014 působil na radnici Prahy 2 jako zástupce starostky. Nejprve jako radní pro oblast kultury, později jako radní pro hospodářskou činnost.

V posledních komunálních volbách na podzim 2018 byl zvolen již potřetí v řadě členem zastupitelstva MČ Praha 2.za politický subjekt DVOJKA SOBĚ.

Na mandát zastupitele rezignoval 9.6.2021.

 

 

Seznam rubrik