Rekonstrukce státu s povinným ručením.

13. 10. 2013 10:52:07
Rekonstrukce státu je společný projekt nevládních organizací, firem, občanů i politiků, který by měl obnovit důvěru občanů v politiku. Signatář prohlášení se zavazuje podpořit v případě svého zvolení do Sněmovny devět zákonů, které by měly přispět k vytvoření skutečně transparentního politického prostředí na všech úrovních. V této souvislosti se možná nabízí i otázka, jestli politik má nést nejen politickou, ale případné i hmotnou odpovědnost za škodu, kterou špatným rozhodnutím způsobí ať na úrovni státu, kraje anebo obce.

Kontrolní výbor zastupitelstva MČ Prahy 2 řeší v současné době právě takový problém, tedy případnou odpovědnost radních za škodu způsobenou této městské části. O co se jedná? V roce 2009 schválili tehdejší radní výpovědi smluv stávajícím dodavatelům tepla pro obecní domy a na přechodnou dobu byla uzavřena smlouva s novým dodavatelem, ovšem bez výběrového řízení. Regulérní výběrové řízení bylo sice vypsáno současně, nicméně po námitce neúspěšného uchazeče bylo Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (UOHS) zrušeno a tak se nakonec v obecních domech topilo bez výběrového řízení po více než tři roky. Důsledkem bylo, že v roce 2012 ÚOHS zatopil městské části podruhé, tentokrát pokutou ve výši 300 tisíc korun.

Posudky renomovaných institucí, zda zastupitelé a radní případně mohou nést odpovědnost za škodu způsobenou nesprávným rozhodnutím, vyzněly kladně. Právní experti se ovšem neshodují, zda při vymáhání škody je třeba vzhledem ke specifickému postavení zastupitelů a radních postupovat podle zákoníku práce anebo občanského zákoníku. Nyní stojíme před rozhodnutím, zda otevřít pověstnou Pandořinu skřínku, protože pokud případný soudní verdikt potvrdí, že politik v určitých případech skutečně nenese pouze odpovědnost politickou, ale i hmotnou, může tento precedens zkomplikovat rozhodovací procesy na všech úrovních. Zastupitelé, radní, poslanci, ministři budou váhat s rozhodnutím zejména v případech, kdy právní výklad zákonů či vyhlášek je spíše vágní. A že takových zákonů máme habaděj.....

Na druhé straně by asi měl politik, stejně jako každý občan, nést zodpovědnost za své činy, byť by škoda vznikla neúmyslně, anebo byla dokonce důsledkem dobrého úmyslu, ale se špatným koncem. Jak ovšem předejít případným osobním bankrotům, které by mohly být důsledkem špatných politických rozhodnutí zejména na celostátní úrovni? V případě firmy existuje povinnost zákonného pojištění za škody způsobené jejími zaměstnanci třetím osobám, při provozu automobilu je tzv. povinné ručení rovněž stanoveno zákonem. Mandát v rukou některých politiků se může stát stejně nebezpečnou zbraní jako automobil v rukou nezodpovědného řidiče, přičemž karambol v tomto případě sice nezpůsobí škodu na zdraví či životě, leč rozsah újmy může být celospolečensky závažnější, často s citelným dopadem na peněženky občanů. Proč tedy nezavést zákonem povinnost politiků pojistit se proti škodám způsobeným svým spoluobčanům, včetně malusu u recidivistů a naopak bonusu za bezškodní průběh svého mandátu?

Když se mi vloudila tahle myšlenka a začal jsem psát tento příspěvek, vnímal jsem ji samozřejmě jako nadsázku. Přiznám se, že se mi ale začíná líbit čím dál víc, takže zbývá snad jen maličkost. Budou mít pojišťovny odvahu pojistit proti tomuhle druhu rizika? Při sledování právě probíhající předvolební kampaně a některých jejích aktérů mám navíc obavu, že sazby pojistného by musely být v určitých případech nastaveny až na úrovneň pojištění pilota Formule 1 ......

Autor: Otto Schwarz | neděle 13.10.2013 10:52 | karma článku: 7.95 | přečteno: 339x

Další články blogera

Otto Schwarz

Obecní miliardy, soukromá věc místostarosty Korsesky?

Soukromá investiční společnost, které Praha 2 počátkem minulého roku svěřila 300 milionů obecních peněz, vypověděla smlouvu.

27.8.2021 v 17:38 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 359 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 618 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 791

Provozovatel soukromé zubní ordinace na pražských Vinohradech (21 let). Celoživotní fanda fotbalové Sparty Praha, britské kapely Jethro Tull, mistra Richarda Wagnera a v posledních letech i nadšený golfista s HCP 25,4.

V období 2012-2014 působil na radnici Prahy 2 jako zástupce starostky. Nejprve jako radní pro oblast kultury, později jako radní pro hospodářskou činnost.

V posledních komunálních volbách na podzim 2018 byl zvolen již potřetí v řadě členem zastupitelstva MČ Praha 2.za politický subjekt DVOJKA SOBĚ.

Na mandát zastupitele rezignoval 9.6.2021.

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...