O peníze jde vždy až v první řadě...zejména o ty veřejné

14. 04. 2015 11:58:42
V těchto dnech byl na webových stránkách radnice Prahy 2 spuštěn tzv. „rozklikávací rozpočet“. Tato aplikace umožňuje průběžně sledovat plnění plánovaných rozpočtových příjmů i výdajů a měla by proto veřejnosti pomoci se alespoň v hlavních rysech orientovat v hospodaření radnice naší městské části.

Rozpočet a plán vlastní hospodářské činnosti jsou základními politickými nástroji každé samosprávy. Platí a vždy bude platit klasický bonmot jistého Václava Klause, že „o peníze jde až v první řadě“, a to na všech úrovních, tedy i státu a samosprávy. V tomto kontextu je ovšem zarážející, jak málo se většinou občané o hospodaření své obce nebo své městské části zajímají. Alespoň já jsem tohle nemohl nevnímat jako natěšený předkladatel rozpočtu městské části Praha 2 v letech 2013-2014. Pravidelně jsem totiž musel spolknout hořkou pilulku v podobě absolutního nezájmu veřejnosti, když sektor zasedacího sálu zastupitelstva vyhrazený pro hosty se při projednávání tohoto pro život obce zásadního dokumentu zaplnil maximálně z jedné třetiny, a to téměř výhradně pracovníky úřadu.

Rozklikávací rozpočet“, který byl zprovozněn na webových stránkách naší městské části je v tomto smyslu dobrým počinem a bude určitě zajímavé sledovat návštěvnost a využívání této aplikace ze strany veřejnosti. Lze věřit, že z pohodlí domova si při šálku kávy nebo sklence vína najde cestu k těmto (pouze na první pohled) nezáživným číslům více lidí než jedno pondělí odpoledne na Vinohradskou radnici.

Nicméně je tu jedno poměrně zásadní ALE..... Pozorně klikající občan nepochybně zjistí, že příjmy rozpočtu Prahy 2 pro rok 2015 by měla pokrýt více než z poloviny část výnosů z vlastní hospodářské (podnikatelské) činnosti . V případě Prahy 2 představují tuto hospodářskou činnost především příjmy z pronájmů obecních bytů a nebytových prostor, náklady na opravy obecních domů, ale rovněž výnosy z prodeje majetku. Z právě zprovozněné aplikace se ovšem zvídavý občan nedozví o tomto významném segmentu hospodaření městské části prakticky nic. Přitom právě tudy „protéká“ v současné době podstatně větší objem peněz než samotným rozpočtem. Zatímco v případě rozpočtu pro tento rok je plánovaný objem příjmů i výdajů cca 464 milionů korun, v rámci vlastní hospodářské činnosti jsou výnosy městské části Praha 2 plánovány ve výši cca 2 miliardy korun, při nákladech cca 1,2 miliardy (!)

Ano,„rozklikávací rozpočet“ je nepochybně dobrý počin, ale pokud se naše městská část rozhodla jít touto cestou, měla by veřejnost dostávat o jejím hospodaření kompletní informace. Kolik činí výnosy z pronájmů, jaké jsou náklady na opravy domů, případně investice? Jaký objem majetku se městská část v daném roce rozhodla prodat a kam jsou alokovány peníze utržené z tohoto prodeje?

K naplnění proklamace o zefektivnění kontroly hospodaření městské části Praha 2 ze strany veřejnosti tedy stále ještě dost chybí....

Autor: Otto Schwarz | úterý 14.4.2015 11:58 | karma článku: 8.55 | přečteno: 499x

Další články blogera

Otto Schwarz

Obecní miliardy, soukromá věc místostarosty Korsesky?

Soukromá investiční společnost, které Praha 2 počátkem minulého roku svěřila 300 milionů obecních peněz, vypověděla smlouvu.

27.8.2021 v 17:38 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 359 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.92 | Přečteno: 462 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 791

Provozovatel soukromé zubní ordinace na pražských Vinohradech (21 let). Celoživotní fanda fotbalové Sparty Praha, britské kapely Jethro Tull, mistra Richarda Wagnera a v posledních letech i nadšený golfista s HCP 25,4.

V období 2012-2014 působil na radnici Prahy 2 jako zástupce starostky. Nejprve jako radní pro oblast kultury, později jako radní pro hospodářskou činnost.

V posledních komunálních volbách na podzim 2018 byl zvolen již potřetí v řadě členem zastupitelstva MČ Praha 2.za politický subjekt DVOJKA SOBĚ.

Na mandát zastupitele rezignoval 9.6.2021.

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...