Jak se stát milionářem snadno a rychle.

10. 04. 2017 8:00:22
Pokud bydlíte v Praze 2 a shodou historických okolností bydlíte v obecním bytě, máte jedinečnou šanci. Radnice vám k tomu vytvořila optimální podmínky!

Kolo štěstí v milionové loterijní hře zvané „Privatizace obecních bytů aneb jak se stát milionářem“ roztočila současná radniční koalice Prahy 2 po komunálních volbách 2014 na plné obrátky. Jedním z úspěšných vítězů úvodního kola se stala i zástupkyně starostky a radní pro bytovou politiku a prodej majetku Michaela Mazancová ze spolku „Občané za spokojené bydlení“.

Zatímco paní radní si v bytečku o rozloze skoro 200 m2 s výhledem na Národní muzeum, který odkoupila od městské části za třetinu tržní ceny, spokojeně bydlí s blaženým pocitem finančního zabezpečení pro celý zbytek života, někteří další výherci kola štěstí se rozhodli svou výhru obratem ještě zněkolikanásobit. Štěstěna se usmála především na bývalého obecního nájemce jednoho z bytů na Masarykově nábřeží, kterému se podařilo obecní byt odkoupený za osm milionů obratem „střelit“ za milionů dvaadvacet (!). Ne každému se podařila takováhle rána za 14 mega, ale i takový miliónek či dva rozhodně nelze považovat jen za cenu útěchy.

Už se téměř zdálo, že po dvou letech marného varování opozice se koalice ODS+OSB+TOP 09 ve světle těchto čísel chytla za nos a činí taková opatření, která by podobným spekulacím zabránila. Byl vypoklonkován znalec, který zpracoval znalecké posudky totálně se míjející s aktuální situací na realitním trhu, přičemž otázkou zůstává, zda k pochybení došlo v důsledku nedostatečné odborné kvalifikace dotyčného anebo posudky „vyráběl“ na něčí politickou objednávku, jak to tak občas bývá. Přijato bylo rovněž protispekulační opatření v podobě zavedení předkupního práva městské části po dobu pěti let.

Leč ouha! Na posledním jednání zastupitelstva Prahy 2 byl ještě před schválením této úpravy pravidel prodeje protlačen koaličními hlasy na program jednání návrh na prodej dalších bytových jednotek podle „podseknutých“ znaleckých posudků a bez protispekulačního opatření.

Nelze tedy nespekulovat o tom, proč tato úporná snaha roztočit ještě naposledy kolo štěstí a právě pro tyto vybrané nájemce obecních bytů. Odpověď, která se v tomto případě nabízí, je hypotetická, ale současně zůstává kardinální otázkou. Jak vysoké provize z loterijní výhry, resp. tučných „obchodních marží“ směřovaly a mají ještě směřovat do stranických pokladen těch politických subjektů, které tyto spekulace vědomě umožnily?

Smutným konstatováním přitom zůstává, že Magistrát hl. m. Prahy v situaci, kdy byl vyzván, aby jako příslušný dozorový orgán přijal v souladu se zákonem příslušné kroky k zabránění další škody na majetku hl. města Prahy, svěřeného Městské části Praha 2, zaujal pouze alibistickou pozici mrtvého brouka. Nezbude, než magistrátního broučka řádně pokropit živou vodou!

Autor: Otto Schwarz | pondělí 10.4.2017 8:00 | karma článku: 19.98 | přečteno: 1125x

Další články blogera

Otto Schwarz

Obecní miliardy, soukromá věc místostarosty Korsesky?

Soukromá investiční společnost, které Praha 2 počátkem minulého roku svěřila 300 milionů obecních peněz, vypověděla smlouvu.

27.8.2021 v 17:38 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 359 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.41 | Přečteno: 428 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.55 | Přečteno: 1236 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 439 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 260 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 791

Provozovatel soukromé zubní ordinace na pražských Vinohradech (21 let). Celoživotní fanda fotbalové Sparty Praha, britské kapely Jethro Tull, mistra Richarda Wagnera a v posledních letech i nadšený golfista s HCP 25,4.

V období 2012-2014 působil na radnici Prahy 2 jako zástupce starostky. Nejprve jako radní pro oblast kultury, později jako radní pro hospodářskou činnost.

V posledních komunálních volbách na podzim 2018 byl zvolen již potřetí v řadě členem zastupitelstva MČ Praha 2.za politický subjekt DVOJKA SOBĚ.

Na mandát zastupitele rezignoval 9.6.2021.

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...