Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Není obec jako obec.

 Městská část ovšem obcí není a atributy běžné obce nemá. Je to jen uměle vytržená část ze zástavby velké obce, nemá autochtonní obyvatelstvo a nemůže stavět ani na patriotismu. V terénu ani z letadla není nijak rozeznatelná.

Zatímco pro mnohé obce je vlastní podnikání přirozeným a dokonce historickým naplňováním své identity, u městské části se o ničem takovém hovořit nedá a vlastní podnikání se nedá příliš doporučovat.

2 0
možnosti
OS

Z tohoto úhlu pohledu s Vámi souhlasím.

Současná realita je ovšem taková, že konkrétně v případě Prahy 2 dotujeme příjmovou část rozpočtu více než z poloviny z výnosů z vlastní hospodářské činnosti....viz. odpověď níže. Praha 2 nemá žádná rozvojová území přičemž třicet procent tvoří veřejná zeleň, což je velmi náročné z hlediska mandatorních výdajů. Poměrně vysoký věkový průměr obyvatel ovlivňuje i vyšší náklady v sociální oblasti. Jinak řečeno: relativně malý počet obyvatel, slušná životní úroveň i životní prostředí, ale nízké příjmy z veřejných rozpočtů.....samozřejmě podnikání a la Key Invest bych nedoporučil, ale má-li městská část možnost využít výnosy z pronájmů, tedy v podtatě bezrizikového "podnikání", není zcela šťastné se tohoto majetku zbavovat.

0 0
možnosti
Foto

Když jste o tom přesvědčený, mám na Vás pár dotazů:

1) Jaké náklady celkem vynakládá ročně městská část, kde jste zastupitelem, na podnikání?

2) Jaké má roční zisky z tohoto podnikání?

3) Pokud zisky má, kolik z toho díky tomu, že si tyto služby musí obyvatalé povinně "koupit", protože jim to přikazuje zákon nebo vyhláška?

Děkuji.

1 0
možnosti
OS

Děkuji za Váš dotaz. Závěrečná zpráva o hospodaření za rok 2014 bude předložena zastupitelstvu až v červnu, takže uvádím údaje z roku 2013:

V rámci vlastní hospodářské činnosti (podnikání) činily náklady 273 mil. Kč, výnosy 491 mil. Kč, přičemž převážnou část výnosů tvořily pronájmy bytů a nebytů ve výši 450 mil.

Roční zisk tedy činil 218 mil. Kč. Pro posílení rozpočtu městské části bylo z tohoto podnikání převedeno v tomto roce 162 mil. Kč.

Provozní dotace z rozpočtu MHMP činily 118 mil. , ze státního rozpočtu 25 milionů. Více než polovinu rozpočtových příjmů tedy pokrývala městská část z výnosů z vlastní hospodářské činnosti

Přiznám se, že dotazu pod bodem 3. úplně nerozumím....

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS